about the firm
institutional
commercial
residential
works in progress
Studio in Hamilton

Studio
Hamilton, Massachusetts

Timber frame construction has two benefits: the potential for high insulation levels and a distinctive interior appearance; both were utilized in this artist’s woodworking studio. The architectural program had three components: shop, design and reading/study. The simple rectangular form was bent slightly to create the three zones and a skylight and loft distinguish the areas further. As is appropriate for a shop, the interior walls are rough sawn lumber.

The client felt that even though this was a relatively small building, it should be as energy efficient as possible. In response, the exterior walls and roof are site-built R-30 foam insulated panels and the passive solar gain from the south-facing skylight is absorbed and stored in the large masonry fireplace. A deciduous tree to the south and passive nighttime venting control summer heat gain.

House in Truro
MEITEC Renovation
55 Brewster Street
Studio in Hamilton
More Projects »